Hardlopen zonder blessures

Wil jij ook beginnen met hardlopen, net zoals zoveel andere mensen? De grootste fout die de meeste mensen maken is dat ze letterlijk te hard van stapel lopen. Het gevolg: blessures.

Hardlopen zonder blessures, wie wil dat niet?

 

Hardlopen is heftig

Hardlopen is een mooie sport, omdat je volledig vrij bent in waar en wanneer je hem uitvoert. Je hebt niet met een team te maken, je hoeft niet door de regen (als je daar geen zin in hebt) en wanneer het een avondje niet uitkomt, verplaats je het naar een ander moment. Hardlopen is wel een intensieve sport met de resultaten die je van een intensieve sport mag verwachten: het verliezen van gewicht, het opdoen van conditie, het creëren van meer uithoudingsvermogen en fitter en vitaler worden.

Desondanks is hardlopen een zeer heftige sport. Want iedere keer dat jij een stap zet, duw je je lichaamsgewicht met veel kracht op de gewrichten in je knieën en voeten. Niet gek dat beginnende hardlopers snel last krijgen van allerlei pijntjes. Hun gewrichten zijn het niet gewend om die stappen op te vangen. En als je dan gelijk tien kilometer gaat hardlopen, is dat echt funest voor je lijf. Veel beter is het om rustiger te beginnen.

Geloof me: als je rustig begint zal je pas echt de voordelen van hardlopen ervaren. Daar moet je gewoon even de tijd voor nemen. Je zal zien dat je dan in vrij korte tijd een ervaren hardloper kunt worden.

 

Wat te doen bij blessures?

Toch een blessure te pakken? Afhankelijk van de mate waarin je geblesseerd bent ga je op bezoek bij de huisarts. Die kan je vertellen wat handig is. Wat hardlopen betreft is het belangrijk om altijd naar je lichaam te blijven luisteren. Bij pijn stoppen. Bij kramp probeer je de kramp onder controle te krijgen (maar wanneer de kramp te heftig wordt geldt ook stoppen).

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een blessure en hardloopkramp en –pijn. Iedere loper heeft wel een keer last van een ledemaat tijdens het hardlopen. Maar neem wel altijd de tijd om die blessures en pijntjes voorbij te laten gaan. Want als je niet naar je lichaam luistert, kunnen de klappen alleen maar heftiger worden. En dat wil je niet.

 

Tips om blessureleed bij hardlopen te voorkomen

De volgende tips helpen je om blessureleed bij hardlopen te voorkomen. Volg zoveel mogelijk van deze tips om en je zal merken dat het hardlopen steeds beter gaat:

  • Begin met een korte afstand en bouw die uit
  • Gebruik een intervaltraining
  • Luister naar je lichaam en loop regelmatig krampjes uit tot ze weg zijn
  • Probeer rechtop te lopen en in balans te zijn (draag dus geen bidon met water mee, want daarmee ben je uit evenwicht)
  • Zorg altijd voor goede hardloopschoenen (en gebruik niet de schoenen die je ook voor een andere sport gebruikt, want voor hardlopen heb je echte hardloopschoenen nodig)
  • Warm op en koel af voor en na het rennen, want daarmee gun je je spieren de tijd om bij te komen en aan je nieuwe voornemen te wennen.

 

Tot slot

Probeer vooral te genieten van het hardlopen. Maak je hoofd leeg, luister naar muziek, maar zorg dat je er plezier in hebt. Alleen dan zal je het volhouden!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *